Prosta tarta wykorzystująca klasyczne połączenie porów i koziego sera. Musztarda stanowi idealne dopełnienie tych dwóch smaków, a całość jest naprawdę pyszna i warta spróbowania. Jeśli dysponujecie wyższą formą do tarty, podwójcie ilość użytej śmietany i jajek. Moja foremka jest bardzo niska i na pewno nie pomieściłaby ilości składników proponowanej w oryginalnym przepisie:)
Tarta z porami i kozim serem
zmodyfikowany przepis z "Sarah Raven's garden cookbook"
ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
120 g zimnego masła
odrobina zimnej wody
nadzienie:
2 łyżki ostrej musztardy
1 jajko + 1 żółtko
125 ml śmietanki 12%
sól i pieprz
4 pory, pokrojone w półplasterki
oliwa z oliwek
175 g miękkiego koziego sera
125 ml śmietanki 12%
sól i pieprz
4 pory, pokrojone w półplasterki
oliwa z oliwek
175 g miękkiego koziego sera
Do
mąki przesianej z solą dodaj pokrojone w kawałki masło i rozcieraj
palcami, aż powstaną okruchy. Dodaj tyle zimnej
wody, żeby dało się uformować kulę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę
do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw na godzinę do lodówki.
Rozgrzej
piekarnik do 180°C. Ponakłuwaj dno tarty widelcem, przykryj papierem do
pieczenia i wysyp fasolą. Piecz 20-25 minut. W międzyczasie podsmaż pory do miękkości na oliwie z oliwek. Wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier i fasolę. Pozwól ciastu lekko ostygnąć.
Podpieczony spód posmaruj musztardą i wyłóż podduszonymi porami. Posyp pokruszonym kozim serem i zalej śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem. Piecz około 25 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!
4 komentarze:
Uwielbiam tarty, ta jest idealna!
Bardzo pyszne polaczenie! Taka tarte zjadlby chyba nawet moj Mezczyzna, ktory do tart ma stosunek, hmm, ambiwalentny...
Chciałabym się załapać na taki ciepły kawałek z ciągnącym się serem!
Cudowna! Wszystkie smaki uwielbiam!
Pysznie u Ciebie - dosiadam się na stałe!
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz