środa, 13 kwietnia 2011

Sałatka z ciecierzycy na ciepło

Aż wstyd się przyznać jak długi był przewód myślowy, który doprowadził do odkrycia, że ta sałatka to przecież hummus bez miksowania:) Te same składniki, a dodatkowo jeszcze cebulka i jogurt. Ciekawa alternatywa dla hummusu w tradycyjnej postaci.


Sałatka z ciecierzycy na ciepło
na podst. przepisu Sary Raven z "Food for friends and family"
 
400 g puszka ciecierzycy, odsączonej
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwek
szczypta płatków chilli
1 łyżka nasion kuminu
pęczek natki pietruszki

sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
sok i skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki pasty tahini
sól i pieprz

Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy do miękkości (około 5 minut - pod koniec tego czasu dodać też czosnek). 
Dodać ciecierzycę, chilli i kumin (podprażony wcześniej na suchej patelni i rozgnieciony w moździerzu). Smażyć jeszcze kilka minut. Wymieszać z natką.
W małej miseczce wymieszać jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz tahini. Doprawić do smaku.
Jeszcze ciepłą ciecierzycę wymieszać z sosem jogurtowym i podawać.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...