Idealna zupa na jesień - rozgrzewająca, rozweselająca swym kolorem, z wyraźną kuminową nutą. Zakochałam się w niej od pierwszego skosztowania, ale jako wielbicielka kuminu mogę nie być obiektywna w swej ocenie;) Kolejny atut - bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. Na drugi dzień zupa jest podobno jeszcze lepsza, ale nie było mi dane się o tym przekonać, gdyż znika błyskawicznie.
Zupa krem z czerwonej soczewicy
przepis stąd
2 łyżeczki nasion kuminu
duża szczypta płatków chilli
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula, posiekana
140 g czerwonej soczewicy
850 ml wywaru jarzynowego (daję 1 litr)
400 g puszka pomidorów, całych lub krojonych
pół puszki ciecierzycy (daję całą puszkę)
W rozgrzanym rondlu podprażyć na sucho kumin i chilli przez około 1 minutę (lub do momentu, gdy nasionka zaczną podskakiwać i wydzielać intensywny aromat).
Dodać oliwę i cebulę, smażyć 5 minut. Dodać soczewicę, pomidory i wywar, doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Zmiksować zupę blenderem (niezbyt dokładnie), dodać ciecierzycę i lekko podgrzać. Przyprawić wg uznania - polecam dodanie wędzonej papryki!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz