Ciasto podwójnie imbirowe (double ginger cake)
przepis: Nigel Slater "The Kitchen Diaries"
250 g mąki samorosnącej*
2 łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g złotego syropu
2 łyżki syropu z imbiru
125 g masła
3 kulki (ok. 55 g) imbiru kandyzowanego w syropie
2 łyżki rodzynek
125 g ciemnego cukru muscovado
2 duże jajka
240 ml mleka
Do miski przesiać mąkę z imbirem, cynamonem, sodą i solą. W rondelku na małym ogniu podgrzać złoty syrop i zalewę z imbiru z masłem. Pokroić imbir w drobną kostkę, dodać do rondla razem z rodzynkami i cukrem. Gotować przez parę minut, mieszając od czasu do czasu.
Jajka lekko ubić z mlekiem. Zdjąć z ognia maślano-cukrową mieszankę, wlać ja do mąki i wymieszać dokładnie dużą metalową łyżką. Dodać jajka i mleko. Całość będzie wyglądać jakby nie miała się nigdy połączyć, ale spokojnie, chwila mieszania i będzie gładkie ciasto:)
Jajka lekko ubić z mlekiem. Zdjąć z ognia maślano-cukrową mieszankę, wlać ja do mąki i wymieszać dokładnie dużą metalową łyżką. Dodać jajka i mleko. Całość będzie wyglądać jakby nie miała się nigdy połączyć, ale spokojnie, chwila mieszania i będzie gładkie ciasto:)
Ciasto wylać do kwadratowej formy o boku 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
* mąkę samorosnącą można zrobić samemu, dodając 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli na każde 140 g (1 szklankę) zwykłej mąki
Smacznego!
Smacznego!
3 komentarze:
Podoba mi sie! Lubie takie imbirowe smaki na jesienno-zimowe popoludnia :) A i samego Nigela lubie coraz bardziej ;)
Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i dziekuje za 'ujawnienie' sie u mnie :)
I juz teraz zycze Ci wspanialych, radosnych Swiat!
Bardzo, bardzo dziękuję:)
Muszę przyznać, że sama długo opierałam się panu S., ale z pierwszą nabytą książką wpadłam po uszy;)
Tak uwielbiam smak imbiru. Tak że przepis wypróbuję
Prześlij komentarz