*niepotrzebne skreślić:)
Pikantna zupa z ciecierzycy
przepis: Sarah Raven "Food for friends and family"
500 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy konserwowej
1,5 litra wywaru jarzynowego
3 łyżeczki nasion kolendry
3 łyżeczki ziaren kuminu
50 g masła
2 małe cebule, drobno posiekane
5 dużych ząbków czosnku, drobno posiekanych
1-2 czerwone papryczki chilli, wypestkowane i posiekane
0,5 łyżeczki kurkumy
75 ml kremówki
sok z 1 cytryny (lub do smaku)
jogurt naturalny, do podania
jogurt naturalny, do podania
Suchą ciecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości wody.
Odcedzić, włożyć do garnka, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (około 45-60 minut ciecierzycę suchą, 15 minut konserwową). Odcedzić, zachowując płyn.
W międzyczasie uprażyć kumin i kolendrę na suchej patelni przez 2-3 minuty, a następnie utrzeć w moździerzu.
W garnku roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Delikatnie podsmażać przez około 5 minut. Dodać kurkumę i smażyć jeszcze parę minut. Zdjąć z ognia, dodać większość ciecierzycy (trochę odłożyć na później) i dobrze wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować ciecierzycę blenderem wraz z wywarem, w którym się gotowała i kremówką. Gotować zupę na małym ogniu przez 10 minut, w razie potrzeby rozcieńczając jeszcze wywarem.
Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i dodatkiem wcześniej odłożonych całych ziaren ciecierzycy.
Smacznego!
Odcedzić, włożyć do garnka, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (około 45-60 minut ciecierzycę suchą, 15 minut konserwową). Odcedzić, zachowując płyn.
W międzyczasie uprażyć kumin i kolendrę na suchej patelni przez 2-3 minuty, a następnie utrzeć w moździerzu.
W garnku roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Delikatnie podsmażać przez około 5 minut. Dodać kurkumę i smażyć jeszcze parę minut. Zdjąć z ognia, dodać większość ciecierzycy (trochę odłożyć na później) i dobrze wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować ciecierzycę blenderem wraz z wywarem, w którym się gotowała i kremówką. Gotować zupę na małym ogniu przez 10 minut, w razie potrzeby rozcieńczając jeszcze wywarem.
Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i dodatkiem wcześniej odłożonych całych ziaren ciecierzycy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz