sobota, 30 kwietnia 2011

Fińskie ciasteczka formowane na łyżeczce

Kolejny raz lodówka dyktuje mi co ugotować;) Znalazłam w niej kostkę masła, której termin ważności zbliżał się ku końcowi. Sięgnęłam pamięcią do moich książek kucharskich i przypomniałam sobie o pewnym przepisie wymagającym sporej ilości brązowego masła. Niech was ta ilość nie zrazi, zrumienione masło nadaje ciastkom lekko orzechowego posmaku, i dzięki niemu niemal rozpływają się w ustach. Przełożone ulubionym dżemem, świetnie smakują z kubkiem ulubionej herbaty, wprost trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejne. A jeśli wam się to uda, tym lepiej - po co najmniej dwóch dniach przechowywania ciasteczka jeszcze zyskują na smaku, można je również zamrozić.


Fińskie ciasteczka formowane na łyżeczce
przepis: Beatrice Ojakangas "The great scandinavian baking book"

1 szklanka (225 g) masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody 
1 żółtko
dżem truskawkowy

Zrumień masło w rondelku na małym lub średnim ogniu, aż będzie jasnobrązowe. Ostudź i wlej do miski. Wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj mąkę z sodą i stopniowo dodawaj do masła. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj żółtko i zagnieć, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Aby uformować ciasteczka, wgniataj porcje ciasta w zagłębienie łyżeczki, a następnie "uwalniaj" uformowane ciastka stukając brzegiem łyżeczki w blachę. Piecz 6 do 8 minut, tylko do delikatnego zezłocenia. Sklejaj dżemem truskawkowym po dwa ciasteczka.


Smacznego!





2 komentarze:

Russkaya pisze...

Ojej jakie ładniutkie :) takie niewinne :)
Chętnie upiekę!

Silverose pisze...

Cudownie wyglądają te ciasteczka i wydają się banalnie proste. A przy okazji, masz cudnego kota :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...