Pudding z semoliny z różanym rabarbarem
rabarbar:
450 g rabarbaru pociętego na 4-5 cm kawałki
125 g cukru
125 ml wody
1 łyżka wody różanej
pudding:
przepis stąd
przepis stąd
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
2 torebki kardamonu, rozgniecione
1/2 szklanki masła
1 szklanka drobnej semoliny
Włóż rabarbar do żaroodpornego naczynia, dodaj cukier i wodę. Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 - 40 minut (w zależności od grubości rabarbaru - ma być miękki, ale nie całkowicie rozgotowany). Delikatnie odsącz rabarbar i odłóż na bok. Doprowadź do wrzenia sok powstały podczas pieczenia rabarbaru, a następnie gotuj na małym ogniu, aż jego konsystencja zacznie przypominać syrop. Ostudź i wymieszaj z wodą różaną.
W rondlu zagotuj mleko, wodę, cukier i kardamon. Zdejmij z ognia, wyjmij torebki kardamonu.
W innym garnku roztop masło (ma zacząć bulgotać, ale nie może zbrązowieć). Zmniejsz ogień i zacznij dosypywać po trochu semolinę, aż masa będzie gęsta i gładka. Pozwól jej delikatnie zbrązowieć, a następnie zacznij partiami dolewać mleko, cały czas mieszając. Kontynuuj mieszanie dopóki masa ponownie nie stanie się gładka i gęsta.
Przełóż pudding do miseczek, udekoruj rabarbarem i polej syropem rabarbarowo-różanym.
Smacznego!
6 komentarzy:
pyszności
wygląda niezwykle apetycznie, mniam!
aż mam ochotę porwać łyżkę i wyjadać z salaterki ten pudding :D
Rabarbar i roza to rzeczywiscie doskonale polaczenie - gdzies kiedys probowalam konfitury czy dzemu z tych dwoch skladnikow, do dzis pamietam ten smak...
Wspaniały pudding! Niech żyje rabarbar:)
Zgadzam sie - rabarbar i roza to para niezwykle udana :)
Uwielbiam połączenie rabarbaru i róży. Jest fantastyczne.
Prześlij komentarz