wtorek, 31 maja 2011

Wytrawne ciasto ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Na stronie BBC Good Food nazwane bochenkiem, jednak o ile nazwa ta dobrze oddaje kształt ciasta, o tyle może być myląca, jeśli chodzi o jego smak i konsystencję. Kiedy spróbowałam pierwszego kawałka, natychmiast przypomniały mi się wytrawne muffiny, które kiedyś często piekłam.
Przepis najpierw znalazłam na wspomnianej wcześniej stronie, a dopiero później odkryłam, że kilka blogowiczek już z niego korzystało. Część z Was już więc wie, jak smaczne jest to ciasto:)


Wytrawne ciasto ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami
na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food

100 ml oliwy z oliwek
250 g szparagów (zdrewniałe końce odłamane,
każdy podzielony na trzy części)
200 g mąki samorosnącej
(lub 200 g zwykłej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 duże jajka, lekko rozkłócone
100 ml mleka
70 g czarnych oliwek bez pestek
100g suszonych pomidorów, grubo pokrojonych
80 g sera Gruyère, startego
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
świeżo zmielony pieprz

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gotuj szparagi w osolonym wrzątku przez 2 minuty, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Osusz. 
Wymieszaj mąkę z tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj jajka, mleko i oliwę, i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta (około 1 minuty).
Odłóż kilka główek szparagów i kilka oliwek do przybrania. Pozostałe szparagi, oliwki, suszone pomidory i 2/3 sera dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki i udekoruj główkami szparagów i oliwkami. Posyp pozostałym serem. Piecz 35-40 minut aż ciasto będzie zrumienione i sprężyste w dotyku. Studź przez 5 minut w formie, a następnie na kratce.


Smacznego!





9 komentarzy:

Amber pisze...

Ja zaliczam się do tych,którzy wiedzą! Lubię bardzo wytrawne ,ciasta'.
Twoje wygląda ślicznie!

Escapade Gourmande pisze...

I ja lubię wytrawne wypieki. To ciasto jest przeapetyczne! Świetnie wygląda...i wyobrażam sobie,że niesamowicie smakuje z tym doborem składników.

EVE pisze...

wygląda niezwykle apetycznie! porywam kawałek, ten z wiórkiem masła :)
Miłego wieczoru!

Trzcinowisko pisze...

Robię takie dość często ale bez szparagów...trzeba spróbowac i tej wersji...wygląda bosko:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ja się dopiero za nie zabieram i po Twoich zdjęciach już wiem, że nie mogę go dłużej odkładać! Wspaniale wygląda!
Pozdrawiam:)

cudawianki pisze...

i ja tez mam na nie ochote od dluzszego czasu, tylko... no wlasnie szparagow nie lubie i musze wymyslec zastepstwo! :-)

Bea pisze...

Alez piekne to ciasto! Idealnie symetryczne w przekroju :)
Chyba tez sie niebawem skusze w takim razie... :)

Pozdrawiam!

kasiaaaa24 pisze...

Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.

Pozdrawiam ciepło :)
Kasia

lo pisze...

Świetne jest to ciasto. Idealne na pikniki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...