piątek, 27 maja 2011

Rabarbar i imbir

Ciasto, o którym zapomniałam. Wróć, ciasto zjadłam, zapomniałam o poście, który miałam wstawić już dawno temu. Połączenie rabarbaru i imbiru również uważam za bardzo udane, jestem zresztą fanką dżemu robionego z tych składników.


Placek rabarbarowy z imbirową kruszonką
przepis: C. Schreiber, J. Richardson "Rustic fruit desserts"

imbirowa kruszonka:
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki imbiru kandyzowanego, drobno posiekanego
2 łyżki masła, stopionego

ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
3/4 szklanki (170 g) miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
3/4 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
450 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w plasterki

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. 
Przygotuj kruszonkę: w misce połącz cukier, mąkę i kandyzowany imbir. Wymieszaj z roztopionym masłem i schowaj do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, sodą i solą. Mikserem utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, oskrobując po każdym dodaniu ciasto zbierające się na ściankach miski. Połącz z mąką dosypywaną w trzech częściach, na przemian z dwiema częściami maślanki. Delikatnie wymieszaj z rabarbarem.
Wyłóż ciasto do tortownicy i posyp schłodzoną kruszonką. Piecz 45-50 minut, do zezłocenia. 


Smacznego!





7 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Musi być pyszny! Imbir idealnie pasuje do rabarbaru - zawsze dodaję go do rabarbarowej konfitury:)
Pozdrawiam serdecznie:)

aga pisze...

zjadlabym takie ciasto natychmiast:) imbirowe, rabarbarowe... pycha

Arvén pisze...

Placek z imbirową kruszonką, to brzmi pysznie!

ilka_86 pisze...

intrygujące ciasto:) jestem ciekawa jego smaku:)
pozdrawiam cieplutko

asieja pisze...

też bym chętnie zjadła takie ciasto. nawet zapominając się nim podzielić :-)

Magda Baran pisze...

o tak, duet wyborny! ciasto zapisane ku pamięci :) pozdrawiam!

Bea pisze...

Widze, ze mamy te same gusta 'ksiazkowe' ;) Praktycznie wszystko mi sie tam podoba - to ciasto rowniez :)

Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...