Sorbet czekoladowo-rozmarynowy
przepis: Diana Henry "Crazy water, pickled lemons"
2 gałązki rozmarynu
200 g cukru
60 g kakao
500 ml wody
Grzbietem drewnianej łyżki rozgnieć gałązki rozmarynu i włóż do rondla wraz z cukrem, kakao i wodą. Delikatniej podgrzewaj jednocześnie mieszając, by ułatwić rozpuszczenie się cukru i kakao. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia z gałązkami rozmarynu wciąż zanurzonymi w czekoladowym syropie.
Wyjmij rozmaryn, przelej płyn do maszyny do lodów i dalej postępuj zgodnie z jej instrukcją. Możesz też (jeśli nie masz maszyny do lodów, tak jak ja) przelać płyn do plastikowego pojemnika z pokrywką i mrozić sorbet w zamrażarce, pamiętając by co mniej więcej 40 minut wyjąć go i wymieszać/zmiksować.
Smacznego!
7 komentarzy:
fajne to połączenie, mnie jeszcze nie znane.
Intrygujące takie zestawienie.
wygląda zjawiskowo i jak czytam co zawiera , to bardzo bym chciała taki posmakować
ciekawe polaczenie smakow:)
Sorbet czekoladowy! No to mnie dopiero zaskoczyło, dotychczas łączyłam sorbet z czymś raczej owocowym i lekkim - jestem bardzo ciekawa jak to może smakować...
czekoladowy sorbet?
zaskakujące.
intrygujący przepis! sorbet czekoladowy... i to z rozmarynem... połączenie niesamowicie kuszące :D
Prześlij komentarz