Risotto z burakami i bobem
500 g buraków
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
300 g ryżu do risotto
180 ml wina
1 litr gorącego bulionu warzywnego
300 g bobu
80 g miękkiego koziego sera
posiekany koperek
sól i świeżo mielony pieprz
Buraki obierz i pokrój na duże kawałki. Ułóż w naczyniu do zapiekania i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Piecz przez godzinę, do miękkości. 1/4 upieczonych buraków rozdrobnij blenderem na purée, resztę pokrój na małe kawałki.
Na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Wsyp ryż i mieszaj, aż stanie się szklisty. Wlej wino, gotuj do momentu, gdy odparuje. Zacznij wlewać po 1 chochli gorącego wywaru, jednocześnie cały czas mieszając ryż. Kolejną porcję wywaru wlewaj dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Gotuj do momentu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a sos stanie się kremowy. Pod koniec gotowania dodaj purée z buraków i dokładnie wymieszaj z ryżem.
W międzyczasie ugotuj bób do miękkości i obierz z łupinek.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj bób i pokrojone buraczki. Podawaj posypane koperkiem i pokruszonym kozim serem.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj bób i pokrojone buraczki. Podawaj posypane koperkiem i pokruszonym kozim serem.
Smacznego!
10 komentarzy:
hmmmm... fajny przepis! z burakami jeszcze nie robilam! :-))
Risotta z buraczkami, nie miałam okazji kosztować, ale po widokach na zdjęciu sądzę, że smaczne!
Przepiekne, intensywne kolory na talerzu - to jest to, co lubie!
wygląda niesamowicie :) ciekawe jak smakuje :)
ale cudowne kolory:) pewnie smakuje super:)
Zapewne smakowite :D
Tylko gdzie ja tutaj znajdę bób?:)
Risotto buraczane juz "przerabialam", bardzo je lubie. A jednak czegos w nim brakowalo, teraz wiem czego: bobu! Nastepnym razem bob bedzie obowiazkowo, obiecuje:)
Pozdrawiam serdecznie.
Świetne połączenie smaków - gratuluję pomysłu
super, coś dla mnie! kolejny dobry przepis świetnie sfotografowany... cieszę się, że tu trafiłam. będę zaglądać, pozdrawiam!
Prześlij komentarz