niedziela, 27 lutego 2011

Wytrawne ciasteczka serowe

Czy może być lepsza przekąska do białego wina niż serowe ciasteczka? Kruche, maślane, lekko pikantne, świetnie smakują także z piwem:) W dodatku dzięki czarno-białej posypce są również przyjemne dla oka, a jak wiadomo je się również oczami...


Wytrawne ciasteczka serowe
przepis: Annie Rigg "Gifts from the kitchen"
 
175 g mąki
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki musztardy w proszku
1 łyżeczka ziaren kuminu lub kminku, rozgniecionych w moździerzu
 150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
75 g drobno startego sera cheddar
75 g drobno startego parmezanu
1 łyżka mleka
sezam i czarnuszka
świeżo mielony czarny pieprz

Mąkę, sól, pieprz kajeński, musztardę w proszku, kumin lub kminek i trochę czarnego pieprzu wsypać do misy robota kuchennego (lub blendera). Dodać masło i miksować pulsacyjnie do momentu powstania okruchów. Dodac sery i ponownie miksować aż do połączenia się wszystkich składników (gdyby ciasto było zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody).
Na posypanej mąką powierzchni uformować z ciasta wałek o średnicy około 5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez parę godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wyjąć wałek ciasta z lodówki, posmarować mlekiem i obtoczyć w mieszance sezamu i czarnuszki. Pociąć na plastry grubości około 5 mm, rozłożyć na blasze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
Piec około 12-15 minut, do lekkiego zezłocenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...