Sałatka z ciecierzycy na ciepło
na podst. przepisu Sary Raven z "Food for friends and family"
400 g puszka ciecierzycy, odsączonej
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwek
szczypta płatków chilli
1 łyżka nasion kuminu
pęczek natki pietruszki
sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
sok i skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki pasty tahini
sól i pieprz
Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy do miękkości (około 5 minut - pod koniec tego czasu dodać też czosnek).
Dodać ciecierzycę, chilli i kumin (podprażony wcześniej na suchej patelni i rozgnieciony w moździerzu). Smażyć jeszcze kilka minut. Wymieszać z natką.
W małej miseczce wymieszać jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz tahini. Doprawić do smaku.
Jeszcze ciepłą ciecierzycę wymieszać z sosem jogurtowym i podawać.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz