Ten przepis długo czekał na swoją kolej. Na szczęście przypomniałam sobie o nim, kiedy ochota na curry zbiegła się u mnie z fazą kalafiorową;) Możliwości wykorzystania kalafiora są wielkie, począwszy od surowych różyczek zanurzanych w jakimś pysznym dipie, poprzez zapiekanki, zupy, jednogarnkowce z innymi warzywami, aż po sałatki, przetwory i wiele, wiele innych. Uśmiecham się na samą myśl o wszystkich pysznych kalafiorowych przepisach, które jeszcze przede mną:)
Curry z kalafiora, jajek i ziemniaków
przepis ze strony BBC Good Food
3 łyżki oleju
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 papryczka chilli, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
5 cm kawałek imbiru, obrany i starty
2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
2 łyżki pasty curry (użyłam pasty Patak's)
1 średni kalafior, podzielony na różyczki
400 ml puszka mleka kokosowego
6 jajek ugotowanych na twardo, przepołowionych
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
garść posiekanej kolendry (użyłam natki)
W dużym, płytkim rondlu lub głębszej patelni rozgrzać olej.
Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie się robić złota. Dodać chilli, czosnek i imbir, smażyć 2 minuty.
Lekko zwiększyć ogień, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty, często mieszając, aż zaczną mięknąć z zewnątrz. Dodać pastę curry, gotować przez 1 minutę, a następnie wrzucić kalafior i smażyć mieszając przez kolejną minutę, aż pokryje się przyprawami.
Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Posolić, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, a następnie częściowo przykryć rondel. Gotować curry na wolnym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, a warzywa zmiękną.
Połówki jajek częściowo zanurzyć w sosie (żółtkami do góry), nakryć rondel i delikatnie gotować przez 1-2 minuty, aż jajka będą ciepłe.
Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie się robić złota. Dodać chilli, czosnek i imbir, smażyć 2 minuty.
Lekko zwiększyć ogień, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty, często mieszając, aż zaczną mięknąć z zewnątrz. Dodać pastę curry, gotować przez 1 minutę, a następnie wrzucić kalafior i smażyć mieszając przez kolejną minutę, aż pokryje się przyprawami.
Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Posolić, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, a następnie częściowo przykryć rondel. Gotować curry na wolnym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, a warzywa zmiękną.
Połówki jajek częściowo zanurzyć w sosie (żółtkami do góry), nakryć rondel i delikatnie gotować przez 1-2 minuty, aż jajka będą ciepłe.
Curry podawać posypane kolendrą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego!
Kelner! W moim obiedzie jest kot!;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz