niedziela, 19 grudnia 2010

Pieczone ziemniaki

Proste jest pyszne:) Tylko pięć składników (nie licząc soli i pieprzu) i jaki efekt! To ziemniaki z hiszpańskim charakterem, a wszystko dzięki wędzonej papryce. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, rodzina "zmusza" mnie do ich przygotowywania przynajmniej raz w tygodniu i, jak na razie, nikomu się jeszcze nie znudziły. A skoro o prostocie mowa dodam tylko, że ziemniaki nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków - świetnie smakują podane z jajkiem w koszulce, oblepione rozpływającym się po nich płynnym żółtkiem. Mmm...



Pieczone ziemniaki z przyprawami
na podstawie przepisu Diany Henry z "Cook simple"
 
ok. 1 kg ziemniaków, pokrojonych na równe kawałki
1 łyżka nasion kolendry
1,5 łyżeczki nasion kuminu
2 łyżeczki wędzonej papryki
6 łyżek oliwy

Ziemniaki rozłożyć jedną warstwą w formie do zapiekania. Na suchej patelni uprażyć ziarna kolendry i kuminu, a następnie rozgnieść je w moździerzu. Wymieszać z wędzoną papryką i oliwą z oliwek. Wylać mieszaninę na ziemniaki, upewniając się, że wszystkie są nią dokładnie oblepione. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut, kilkukrotnie w ciągu pieczenia potrząsając naczyniem do zapiekania.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...