Sernik z białą czekoladą i żurawiną
przepis od Dorotus
120 g ciastek digestive
50 g masła, roztopionego
60 ml kremówki
130 g białej czekolady + 70 g na polewę
375 g kremowego lub trzykrotnie mielonego twarożku*
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1/2 szklanki (110 g) cukru pudru
1 jajko
150-200 g mrożonej żurawiny
Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek. Na wierzch wysypać mrożoną żurawinę.
Piec około 1 godziny w temp. 160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta).
Sernik powinien poleżakować w lodówce przynajmniej 3 godziny, dopiero wtedy uzyska odpowiednią konsystencję.
*dałam całe 450-gramowe opakowanie
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz