niedziela, 5 grudnia 2010

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Zgodnie z moim wcześniejszym postanowieniem, zamrażarka zapełniła się żurawiną. Obawiam się jednak, że nie na długo - zapasy już zostały uszczuplone na potrzeby tego pysznego sernika. Kwaśny smak żurawiny wspaniale współgra z białą czekoladą, która - jak dla mnie - sama w sobie jest zbyt słodka, by ją jeść. Do tego skórka pomarańczowa - matka natura wiedziała co robi, łącząc sezon żurawinowy z sezonem na pomarańcze.


Sernik z białą czekoladą i żurawiną
przepis od Dorotus

120 g ciastek digestive
50 g masła, roztopionego
60 ml kremówki
130 g białej czekolady + 70 g na polewę
375 g kremowego lub trzykrotnie mielonego twarożku*
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1/2 szklanki (110 g) cukru pudru
1 jajko
150-200 g mrożonej żurawiny

Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek. Na wierzch wysypać mrożoną żurawinę. 
Piec około 1 godziny w temp. 160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta). 
Sernik powinien poleżakować w lodówce przynajmniej 3 godziny, dopiero wtedy uzyska odpowiednią konsystencję.

*dałam całe 450-gramowe opakowanie

Smacznego!



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...