poniedziałek, 21 marca 2011

Penne z pieczoną cebulą, gorgonzolą i orzechami włoskimi

W gotowaniu cenię sobie prostotę. Czasami tylko kilka głównych składników wystarczy, żeby przyrządzić coś pysznego. Takie też jest danie, które dziś prezentuję. Wyrazisty smak gorgonzoli doskonale harmonizuje w nim ze słodyczą cebuli wydobytą podczas pieczenia i podkreśloną jeszcze dodatkiem octu balsamicznego.


Penne z pieczoną cebulą, gorgonzolą i orzechami włoskimi
przepis: Diana Henry "Cook simple"

3 duże czerwone cebule, obrane
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz
300 g penne (lub innego makaronu)
100 g sera gorgonzola, pokruszonego
3 łyżki grubo posiekanej natki
75 g orzechów włoskich, podprażonych
5 łyżek oliwy z oliwek

Cebule pokroić na ósemki.Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami w naczyniu, w którym będą się piec.
Piec w 190°C przez 30-35 minut, potrząsając naczyniem od czasu do czasu. Cebule powinny być miękkie i lekko przypalone.
Ugotować makaron, odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać cebulę i resztę składników. Wymieszać i podawać.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...