niedziela, 15 stycznia 2012

Tarta z porami i kozim serem



Prosta tarta wykorzystująca klasyczne połączenie porów i koziego sera. Musztarda stanowi idealne dopełnienie tych dwóch smaków, a całość jest naprawdę pyszna i warta spróbowania. Jeśli dysponujecie wyższą formą do tarty, podwójcie ilość użytej śmietany i jajek. Moja foremka jest bardzo niska i na pewno nie pomieściłaby ilości składników proponowanej w oryginalnym przepisie:)


Tarta z porami i kozim serem
zmodyfikowany przepis z "Sarah Raven's garden cookbook"

ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
120 g zimnego masła
odrobina zimnej wody

nadzienie:
2 łyżki ostrej musztardy
1 jajko + 1 żółtko
125 ml śmietanki 12%
sól i pieprz
4 pory, pokrojone w półplasterki
oliwa z oliwek
175 g miękkiego koziego sera

Do mąki przesianej z solą dodaj pokrojone w kawałki masło i rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy. Dodaj tyle zimnej wody, żeby dało się uformować kulę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ponakłuwaj dno tarty widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Piecz 20-25 minut. W międzyczasie podsmaż pory do miękkości na oliwie z oliwek. Wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier i fasolę. Pozwól ciastu lekko ostygnąć.

Podpieczony spód posmaruj musztardą i wyłóż podduszonymi porami. Posyp pokruszonym kozim serem  i zalej śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem. Piecz około 25 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!


4 komentarze:

Kamila pisze...

Uwielbiam tarty, ta jest idealna!

Maggie pisze...

Bardzo pyszne polaczenie! Taka tarte zjadlby chyba nawet moj Mezczyzna, ktory do tart ma stosunek, hmm, ambiwalentny...

Sue pisze...

Chciałabym się załapać na taki ciepły kawałek z ciągnącym się serem!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudowna! Wszystkie smaki uwielbiam!
Pysznie u Ciebie - dosiadam się na stałe!
Pozdrawiam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...