niedziela, 8 stycznia 2012

Bakłażany duszone z pomidorami

Danie niezbyt fotogeniczne, ale po prostu nie mogłam go nie uhonorować wpisem na blogu;) Bakłażany kocham w każdej postaci, a ten przepis jest w pierwszej piątce - ba!, trójce - moich ulubionych.


Bakłażany duszone z pomidorami
na podstawie przepisu z "Sarah's Raven garden cookbook"

2-3 średnie bakłażany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
1 łyżka nasion kuminu
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
1 puszka siekanych pomidorów
sok i skórka otarta z cytryny
jogurt naturalny, do podania

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Bakłażany pokrój w niedużą kostkę, ułóż na blasze i skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz ok. 30 minut, nawet do lekkiego przypalenia brzegów bakłażana.
W międzyczasie na reszcie oliwy zeszklij cebulę. Na suchej patelni podpraż kumin, kolendrę i ziele angielskie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Utłucz przyprawy w moździerzu, a następnie dodaj do cebuli, razem z cynamonem i papryką. Dodaj bakłażany i pomidory, duś na małym ogniu około 20-30 minut.
Dopraw sokiem i skórką z cytryny. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest jogurt naturalny (u mnie czasem w postaci tzatzików, czasem w wersji "bezogórkowej").


Smacznego:)






6 komentarzy:

Tyna pisze...

Nieważne, że niefotogeniczne, ważne, że pyszne:)

forum kulinarne pisze...

Pyszności! :)

Karmel-itka. pisze...

bardzo ładne zdjęcie, mnie się podoba!
ach, lubie takie dania.
pysznie.

margot pisze...

czy ja wiem , wygląda bardzo pysznie i raczej ładnie :D Mniam

Maggie pisze...

Ja tez uwazam, ze fotogenicznosci temu daniu wcale nie brakuje - wyglada niezwykle kuszaco!

Ola Laj pisze...

zachęcający przepis :) bakłażana polecam z rusztu
http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/baklazan-z-grilla/
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...