Wegetariańska grochówka z wędzoną papryką
przepis: Isa Chandra Moskowitz "Appetite for reduction"
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
4 ząbki czosnku,posiekane
sól, pieprz
4 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 i 1/2 kubka* marchewki pokrojonej w kostkę
1 i 1/4 kubka łuskanego grochu (połówki)
6 kubków wywaru jarzynowego
1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)
*1 kubek = 250 ml
W dużym garnku zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj czosnek, sól i pieprz, smaż około minuty. Dodaj wędzoną paprykę i tymianek, podsmażaj mieszając jeszcze przez chwilę.
W dużym garnku zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj czosnek, sól i pieprz, smaż około minuty. Dodaj wędzoną paprykę i tymianek, podsmażaj mieszając jeszcze przez chwilę.
Dodaj marchewkę, groch i wywar. Przykryj garnek i doprowadź zupę do wrzenia.Zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut, aż groch będzie miękki. Mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Gdyby była zbyt gęsta - rozcieńcz wodą. Dodaj sok z cytryny i sprawdź, czy nie trzeba jej jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Ministerstwo Zupy"
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Ministerstwo Zupy"
4 komentarze:
Wszystkie książki Isy są cudowne, więc zazdroszczę i czekam na więcej przepisów :)
Wyglada oblednie! O tej ksiazce pierwsze slysze, ale tytul bardzo mi sie podoba. No i koci obrus jest boski :)
Zamiast tymianku dałam majeranek, bo nie chciało mi się iść do sklepu. Wrzuciłam też kilka ziemniaków. Smakuje mega fantastycznie! Pycha! Wciągam już drugą michę :D
Ambrozja
Prześlij komentarz