Biscotti z migdałami i figami
przepis: Annie Rigg "Gifts from the kitchen"
50 g masła
225 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g migdałów, grubo posiekanych
100 g suszonych fig, grubo posiekanych
skórka otarta z połowy cytryny
1 duże jajko i 1 duże żółtko (lub 2 całe, średnie jajka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło stopić i ostudzić.
Przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski. Dodać posiekane migdały, figi, skórkę z cytryny i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
W małej miseczce ubić trzepaczką jajko, żółtko (lub 2 całe średnie jajka), ekstrakt waniliowy i wystudzone, stopione masło. Zrobić dołek w suchych składnikach i wlać do niego jajeczno-maślaną mieszankę. Mieszać aż składniki dokładnie się połączą i powstanie kula ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części. Na delikatnie posypanej mąką powierzchni uformować z niego dwa lekko spłaszczone wałki, każdy długości około 20 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spory odstęp. Piec około 35-40 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Temperaturę zmniejszyć do 170°C. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, pokroić wałki długim, ostrym nożem na ukośne kromeczki o grubości nie większej niż 1 cm. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz