Penne z pieczoną cebulą, gorgonzolą i orzechami włoskimi
przepis: Diana Henry "Cook simple"
3 duże czerwone cebule, obrane
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz
300 g penne (lub innego makaronu)
100 g sera gorgonzola, pokruszonego
3 łyżki grubo posiekanej natki
75 g orzechów włoskich, podprażonych
5 łyżek oliwy z oliwek
Cebule pokroić na ósemki.Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami w naczyniu, w którym będą się piec.
Piec w 190°C przez 30-35 minut, potrząsając naczyniem od czasu do czasu. Cebule powinny być miękkie i lekko przypalone.
Ugotować makaron, odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać cebulę i resztę składników. Wymieszać i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz