Proporcje, które podaję są dosyć orientacyjne, ale też aptekarska dokładność nie jest tu wymagana.Pesto wystarczy wymieszać z gorącym makaronem i prosty, ale jakże pyszny obiad gotowy.
Pesto brokułowe
1 duża główka brokułów
50-60 g startego parmezanu
3-4 łyżki orzeszków piniowych
1-2 ząbki czosnku
ok.1/2 szklanki oliwy
sok z cytryny (do smaku)
Brokuły podziel na różyczki, gotuj we wrzątku około 4-5 minut. Odcedź.
Orzeszki piniowe lekko podpraż na suchej patelni.
Orzeszki piniowe lekko podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki (oprócz oliwy i soku z cytryny) wrzuć do robota kuchennego. Miksuj, stopniowo dodając oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz