Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
na podstawie przepisu Bill'a Granger'a z "Holiday"
150 g miękkiego masła
165 g jasnego cukru muscovado
1 jajko, lekko rozmącone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g płatków owsianych
100 g łezek z białej czekolady*
85 g suszonej żurawiny
*można je oczywiście zastąpić grubo posiekaną czekoladą
165 g jasnego cukru muscovado
1 jajko, lekko rozmącone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g płatków owsianych
100 g łezek z białej czekolady*
85 g suszonej żurawiny
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, ubij do gładkości. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj płatki owsiane, czekoladę i żurawinę, wymieszaj. Suche składniki dodaj do masła, całość dobrze wymieszaj.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blasze i spłaszczaj omączonym widelcem.
Piecz 12-15 minut, aż ciasteczka będą lekko złociste. Odczekaj 5 minut zanim zdejmiesz ciasteczka z blachy i odłożysz do całkowitego wystygnięcia.
*można je oczywiście zastąpić grubo posiekaną czekoladą
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz