Bakłażany duszone z pomidorami
na podstawie przepisu z "Sarah's Raven garden cookbook"
2-3 średnie bakłażany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
1 łyżka nasion kuminu
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
1 puszka siekanych pomidorów
sok i skórka otarta z cytryny
jogurt naturalny, do podania
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Bakłażany pokrój w niedużą kostkę, ułóż na blasze i skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz ok. 30 minut, nawet do lekkiego przypalenia brzegów bakłażana.
W międzyczasie na reszcie oliwy zeszklij cebulę. Na suchej patelni podpraż kumin, kolendrę i ziele angielskie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Utłucz przyprawy w moździerzu, a następnie dodaj do cebuli, razem z cynamonem i papryką. Dodaj bakłażany i pomidory, duś na małym ogniu około 20-30 minut.
Dopraw sokiem i skórką z cytryny. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest jogurt naturalny (u mnie czasem w postaci tzatzików, czasem w wersji "bezogórkowej").
Smacznego:)
6 komentarzy:
Nieważne, że niefotogeniczne, ważne, że pyszne:)
Pyszności! :)
bardzo ładne zdjęcie, mnie się podoba!
ach, lubie takie dania.
pysznie.
czy ja wiem , wygląda bardzo pysznie i raczej ładnie :D Mniam
Ja tez uwazam, ze fotogenicznosci temu daniu wcale nie brakuje - wyglada niezwykle kuszaco!
zachęcający przepis :) bakłażana polecam z rusztu
http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/baklazan-z-grilla/
:)
Prześlij komentarz