Fińskie ciasteczka formowane na łyżeczce
przepis: Beatrice Ojakangas "The great scandinavian baking book"
1 szklanka (225 g) masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 żółtko
dżem truskawkowy
Zrumień masło w rondelku na małym lub średnim ogniu, aż będzie jasnobrązowe. Ostudź i wlej do miski. Wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj mąkę z sodą i stopniowo dodawaj do masła. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj żółtko i zagnieć, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Aby uformować ciasteczka, wgniataj porcje ciasta w zagłębienie łyżeczki, a następnie "uwalniaj" uformowane ciastka stukając brzegiem łyżeczki w blachę. Piecz 6 do 8 minut, tylko do delikatnego zezłocenia. Sklejaj dżemem truskawkowym po dwa ciasteczka.
Smacznego!
2 komentarze:
Ojej jakie ładniutkie :) takie niewinne :)
Chętnie upiekę!
Cudownie wyglądają te ciasteczka i wydają się banalnie proste. A przy okazji, masz cudnego kota :)
Prześlij komentarz