Ciasto rabarbarowe do góry nogami
przepis z książki "Sarah's Raven garden cookbook"
1/2 kg rabarbaru
60 g jasnego cukru muscovado
60 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
125 g miękkiego masła
175 g zwykłego cukru
3 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mleka
60 g jasnego cukru muscovado
60 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
125 g miękkiego masła
175 g zwykłego cukru
3 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mleka
Rabarbar obierz i pokrój ukośnie na 5-centymetrowe kawałki.
Masło i cukier rozpuść na dużej patelni nadającej się do umieszczenia w piekarniku. Dodaj skórkę z pomarańczy i zdejmij z ognia. Dno patelni wyłóż rabarbarem.
Mikserem utrzyj masło z cukrem do białości. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Wmieszaj łyżką mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mleko i całość dobrze wymieszaj. Rozsmaruj ciasto na rabarbarze.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około pół godziny, aż ciasto się zarumieni i nabierze sprężystości. Zostaw do ostygnięcia w formie na około 20 minut, a następnie odwróć ciasto na duży talerz.
Autorka przepisu proponuje jeszcze posypanie ciasta uprażonymi płatkami migdałowymi i oprószenie cukrem pudrem.
Smacznego!
W dzisiejszej sesji udział wzięli:
ciasto rabarbarowe |
1 komentarz:
Sama nie wiem, co bardziej zachwyca: rabarbarowe ciacho, czy rozowy nosek Mai :)
Prześlij komentarz