Placek rabarbarowy z imbirową kruszonką
przepis: C. Schreiber, J. Richardson "Rustic fruit desserts"
imbirowa kruszonka:
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki imbiru kandyzowanego, drobno posiekanego
2 łyżki masła, stopionego
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
3/4 szklanki (170 g) miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
3/4 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
450 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w plasterki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przygotuj kruszonkę: w misce połącz cukier, mąkę i kandyzowany imbir. Wymieszaj z roztopionym masłem i schowaj do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, sodą i solą. Mikserem utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, oskrobując po każdym dodaniu ciasto zbierające się na ściankach miski. Połącz z mąką dosypywaną w trzech częściach, na przemian z dwiema częściami maślanki. Delikatnie wymieszaj z rabarbarem.
Wyłóż ciasto do tortownicy i posyp schłodzoną kruszonką. Piecz 45-50 minut, do zezłocenia.
Smacznego!
7 komentarzy:
Musi być pyszny! Imbir idealnie pasuje do rabarbaru - zawsze dodaję go do rabarbarowej konfitury:)
Pozdrawiam serdecznie:)
zjadlabym takie ciasto natychmiast:) imbirowe, rabarbarowe... pycha
Placek z imbirową kruszonką, to brzmi pysznie!
intrygujące ciasto:) jestem ciekawa jego smaku:)
pozdrawiam cieplutko
też bym chętnie zjadła takie ciasto. nawet zapominając się nim podzielić :-)
o tak, duet wyborny! ciasto zapisane ku pamięci :) pozdrawiam!
Widze, ze mamy te same gusta 'ksiazkowe' ;) Praktycznie wszystko mi sie tam podoba - to ciasto rowniez :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz