Wegetariańskie enchilady
przepis: Laura Washburn "Home-cooked comforts"
sos:
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki płatków chilli (wg uznania)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka suszonego oregano
700 g butelka passaty z pomidorów
375 ml bulionu jarzynowego
sól
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie do miękkości (3-5 minut). Dodaj płatki chilli, paprykę, kumin i oregano, posól do smaku. Smaż 2 minuty. Dodaj passatę i bulion, gotuj na małym ogniu bez przykrycia 15 minut. Lekko ostudź.
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g cukinii, pokrojonej w kostkę
1 czerwona cebula, posiekana
150 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1/2 papryczki chilli bez pestek, posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 puszka czerwonej fasoli
garść świeżej kolendry, posiekanej
8 tortilli
200 g sera cheddar, startego
450 g cukinii, pokrojonej w kostkę
1 czerwona cebula, posiekana
150 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1/2 papryczki chilli bez pestek, posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 puszka czerwonej fasoli
garść świeżej kolendry, posiekanej
8 tortilli
200 g sera cheddar, startego
sól i świeżo zmielony pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cukinię i cebulę do miękkości (5-8 minut). Dodaj kukurydzę, papryczkę chilli, kumin i fasolę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wymieszaj z kolendrą.
Podgrzej tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dno naczynia do zapiekania wylej warstwą sosu pomidorowego. Delikatnie zanurz każdą tortillę w garnku z sosem pomidorowym, najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Przenieś na talerz, napełnij dużą łyżką nadzienia i niewielką ilością sera. Zawiń tortillę i ułóż w naczyniu do zapiekania, zwinięciem do dołu. Tak samo postępuj z pozostałymi tortillami. Resztę sosu pomidorowego wylej na wierzch, szczególną uwagę zwracając na brzegi placków (mają skłonność do wysychania). Posyp resztą sera.
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut (aż ser się rozpuści).
Smacznego!
4 komentarze:
danie prezentuje się iście królewsko. pikantnie i smacznie, to lubię;)
Pysznie wyglada! W wersji bezmiesnej jeszcze nie robilam, ale na pewno wyprobuje :)
Już dwukrotnie robiłam dokładnie według przepisu - enchilada jest wspaniała! Idealnie ostra, ale nie paląca w buzi :) Aromatyczna dzięki kolendrze i reszcie przypraw. Polecam bardzo i dziękuję za przepis.
uwielbiam enchiladę ❤️
Prześlij komentarz