Przepis najpierw znalazłam na wspomnianej wcześniej stronie, a dopiero później odkryłam, że kilka blogowiczek już z niego korzystało. Część z Was już więc wie, jak smaczne jest to ciasto:)
Wytrawne ciasto ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami
na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
100 ml oliwy z oliwek
250 g szparagów (zdrewniałe końce odłamane,
każdy podzielony na trzy części)
200 g mąki samorosnącej
(lub 200 g zwykłej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 duże jajka, lekko rozkłócone
100 ml mleka
70 g czarnych oliwek bez pestek
100g suszonych pomidorów, grubo pokrojonych
świeżo zmielony pieprz
na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
100 ml oliwy z oliwek
250 g szparagów (zdrewniałe końce odłamane,
każdy podzielony na trzy części)
200 g mąki samorosnącej
(lub 200 g zwykłej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 duże jajka, lekko rozkłócone
100 ml mleka
70 g czarnych oliwek bez pestek
100g suszonych pomidorów, grubo pokrojonych
80 g sera Gruyère, startego
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soliświeżo zmielony pieprz
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gotuj szparagi w osolonym wrzątku przez 2 minuty, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Osusz.
Wymieszaj mąkę z tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj jajka, mleko i oliwę, i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta (około 1 minuty).
Odłóż kilka główek szparagów i kilka oliwek do przybrania. Pozostałe szparagi, oliwki, suszone pomidory i 2/3 sera dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki i udekoruj główkami szparagów i oliwkami. Posyp pozostałym serem. Piecz 35-40 minut aż ciasto będzie zrumienione i sprężyste w dotyku. Studź przez 5 minut w formie, a następnie na kratce.
Smacznego!
9 komentarzy:
Ja zaliczam się do tych,którzy wiedzą! Lubię bardzo wytrawne ,ciasta'.
Twoje wygląda ślicznie!
I ja lubię wytrawne wypieki. To ciasto jest przeapetyczne! Świetnie wygląda...i wyobrażam sobie,że niesamowicie smakuje z tym doborem składników.
wygląda niezwykle apetycznie! porywam kawałek, ten z wiórkiem masła :)
Miłego wieczoru!
Robię takie dość często ale bez szparagów...trzeba spróbowac i tej wersji...wygląda bosko:)
Ja się dopiero za nie zabieram i po Twoich zdjęciach już wiem, że nie mogę go dłużej odkładać! Wspaniale wygląda!
Pozdrawiam:)
i ja tez mam na nie ochote od dluzszego czasu, tylko... no wlasnie szparagow nie lubie i musze wymyslec zastepstwo! :-)
Alez piekne to ciasto! Idealnie symetryczne w przekroju :)
Chyba tez sie niebawem skusze w takim razie... :)
Pozdrawiam!
Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.
Pozdrawiam ciepło :)
Kasia
Świetne jest to ciasto. Idealne na pikniki.
Prześlij komentarz