Tarta z zielonym groszkiem i ricottą
zmodyfikowany przepis z "Sarah Raven's Garden Cookbook"
ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 łyżka drobno posiekanego tymianku
zimna woda
zimna woda
nadzienie:
250 g świeżego groszku (waga po wyłuskaniu)
250 g ricotty
100 g gęstej śmietany
2 małe jajka
3 łyżki posiekanych ziół (użyłam mięty i bazylii)
5 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz
Do mąki przesianej z solą dodaj pokrojone w kawałki masło i rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy. Dodaj posiekany tymianek i tyle zimnej wody, żeby dało się uformować kulę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (użyłam niskiej foremki o średnicy 24 cm). Odstaw do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj dno tarty widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C. Pozwól ciastu lekko ostygnąć, następnie usuń papier i fasolę.
Obgotuj groszek we wrzątku przez 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Wymieszaj ricottę ze śmietaną i jajkami, dobrze przypraw. Dodaj posiekane zioła i parmezan. Na podpieczony spód wyłóż groszek i zalej go masą serową. Piecz około 25 minut, podawaj najlepiej na ciepło.
Smacznego!
5 komentarzy:
Swiezy groszek ze straczka jest przepyszny! Ja jako dziecko mialam okazje troche poluskac, za to ostatnio nie za bardzo... Koniecznie musze nadrobic!
Tarta groszkowo - ricottowa prezentuje sie super, musi byc przepyszna :)
I piekne zdjecia :) Z przyjemnoscia pozwole sobiw dodac twojego bloga do ulubionych!
pozdrawiam cieplo!
ciekawy pomysł :)
nat. - bardzo, bardzo dziękuję, cała przyjemność po mojej stronie:) pozdrawiam!
zauberi - spróbuj, polecam:)
na taką tartę długo nie trzeba mnie namawiac xd
wspaniała!
Ja też bym bardzo chętnie się skusiła na kawałeczek takiej tarty :)
Prześlij komentarz