niedziela, 15 maja 2011

Zielono mi

...czyli risotto verde. Długo czekało na swoją kolej, bo gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, do sezonu szparagowego było jeszcze daleko. A ponieważ jestem pamiętliwa, wracam do przepisu teraz;) W trakcie gotowania światło dzienne ujrzał też nieznany wcześniej fakt: Maja jest wielbicielką szparagów!



Risotto verde
 na podstawie przepisu R. Allen z "Rachel's favourite food at home"

4 łyżki oliwy z oliwek
250 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
100 g szpinaku
950 ml wywaru jarzynowego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
300 g ryżu do risotto
150 ml białego wina
1 pęczek zielonych szparagów
75 g startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotuj szparagi: odłam zdrewniałe końcówki, a same szparagi przekrój wzdłuż na pół.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj groszek i szpinak. Gotuj mieszając, aż szpinak zwiędnie. Rozdrobnij warzywa blenderem wraz z 50 ml wywaru. Odstaw.
Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Wsyp ryż i mieszaj, aż stanie się szklisty. Wlej wino, gotuj do momentu, gdy odparuje. Zacznij wlewać po 1 chochli gorącego wywaru, jednocześnie cały czas mieszając ryż. Kolejną porcję wywaru wlewaj dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Gotuj do momentu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a sos stanie się kremowy. W międzyczasie ugotuj szparagi we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odsącz.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj zmiksowane wcześniej warzywa i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z ułożonymi na wierzchu szparagami.


Smacznego:)


PS. Straciłam już nadzieję, że Blogger dojdzie do ładu z utraconymi podczas awarii postami, i wstawiam przepis raz jeszcze.

8 komentarzy:

Hania-Kasia pisze...

Prezentuje się rewelacyjnie! Będę musiała takie ugotować - wiem, że by mi smakowało.

Kinga pisze...

FAntastyczne danie lekkie, wiosenne i zielone. Robiląm coś podobnego z quinoa, nie dodawałma tylko groszku. Pozdr. KInga

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wygląda wspaniale! Risotto i szparagi to para doskonała:)
Śliczne zdjęcia i bardo apetyczne przepisy u Ciebie:)
Pozdrawiam serdecznie!

Maggie pisze...

Oj, nie dziwie sie, ze tak ci zapadl w pamiec ten przepis - risotto wyglada smakowicie i bardzo wiosennie!

Arvén pisze...

Mmm, muszę się bliżej zapoznać z tym przepisem. Brzmi pysznie!

Bea pisze...

Piekne risotto! Przepis jak najbardziej w moim guscie, tym bardziej że ze szparagami! :)

Pozdrawiam!

lo pisze...

Jaki fajny masz blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy. Szparagi, karczochy i żurawina czyli wszystko co darzę wielką miłością. Pozdrawiam.

affogato pisze...

Dziękuję i pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...